12 - 05 - 2020

Welkom terug (2)

De leerlingen en leerkrachten werden bij binnenkomst door het gebouw verrast door een prachtig kunstwerk van meester René. Hij heeft de afgelopen periode gewerkt aan een mooi werk dat nu aan de muur hangt binnen onze school. Dit mooie kunstwerk heeft ook een betekenis die u hieronder kunt lezen.

150 woonplekken voor alle kinderen op één plek. Bij elkaar 365 woningen als symbool voor de nieuwe tijd. Smalle straatjes voelen benauwd aan. Alle huisjes zijn verschillend ook al zijn er overeenkomsten. Er zijn droomhuisjes en woonoplossingen die je niet direct zou zoeken, maar niemand kiest ook voor Covid-19 en de benauwdheid van de ziekte is ook niet prettig.

In het midden van de samenleving (dorp) staat de school, maar wat gebeurt er als door een virus de school sluit? Dan gaan we videobellen en is er digitaal onderwijs. We blijven thuis en hebben contact met alle leerlingen via de computer.

Alle leerlingen doen mee in het kunstwerk. Hiervoor heb ik ze allemaal uitgetekend met als voorbeeld de schoolfoto's

De inspirator voor dit monument was Jan Schoonhoven, die op zijn eettafel 's avonds na zijn werk bij de PTT kunst maakte. Hij maakte Objectieve Kunst die van elke emotionele waarde werd ontdaan. Beroemd werd hij van zijn monochome witte reliëfs. Terwijl Schoonhoven de maat van zijn tafel gebruikte, maak ik gebruik van 1,5m, de maat van Corona.

Alle leerlingen doen mee in het kunstwerk. Hiervoor heb ik ze allemaal uitgetekend met als voorbeeld de schoolfoto's. Daarna verkleind en in strengen opgeplakt. Ze hebben allemaal contact met elkaar. De strengen leiden door de tablets en computers heen, waar ze op de schermen als screensaver verschenen.

Jammer dat u niet mag komen kijken, maar we laten het nog even hangen en hopen dat deze Corona-tijd snel overwaait.

Meester René